Amerika Birleşik Devletleri için olan vize amaca göre alt dallarda değişse bile genel olarak iki ana katagoridedir.
1- Göçmen olmayan kişiler için geçici süre için vize (Non-İmmigrant Visa)
2- Göçmen olan kişiler olan göçmenlik vizesi (İmmigrant Visa)
bu bölümde Göçmen olmayan kişiler için geçici süre için vize (Non-İmmigrant Visa) yi ele alacağız.
Amerika Birleşik Devletleri Göçmen olmayan kişiler için verdiği vize (Non-İmmigrant ) nedir ?
Amerika birleşik Devletleri Yasal sistemine göre , göçmen olmayan kişiler için vizeler geçici süre için kalacak kişilere verilen vize tipi tanımlanmıştır.
Bu şu anlama gelmektedir , başvuran kişi amerikayı kısa süreli ziyaret edecek , bu ziyaretin sebebi turizm , ticaret ve buna benzer amaçta olup Amerika Birleşik Devletlerinde kalıcı olarak kalma gibi bir durum söz konusu olmayan durumlarda verilen vize tipi olmaktadır.
Non- İmigrant vize tipleri nelerdir ?
Bu katagoride birden fazla farklı vize tipi bulunmaktadır, Vizenizin tipini belirleyen yegane unsur , seyahat ve kalış amacınıza göre belirlenmektedir.
Aşağıdaki listede size gidiş amaçlarına göre , başvurulabilecek vize tiplerini listelersek
- A Visa – Diplomat ve yabancı ülke hükümet görevlilerine verilen vize- Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
- A2 – NATO1-6 Visa - Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
- B-1 Visa – Geçici süre için ticari vize - Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
- B-2 Visa – turizm ve gezi amaçlı vize- Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
- D Visa – Gemi ve Ucak çalışanları için vize - Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
- E Visa- E1 Teady Trader - Tüccar vizesi - Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
- E2 Visa Teady Investor - Yatırımcı Vizesi - Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
- F1 Visa – Öğrenciler için vize - Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
- F2 Visa – Öğrenciler için vize - Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
- M Visa - Egitim Kurslari icin Visa - Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
- H-1B Visa – alanlarda uzmanlaşmış kalifiye isciler için vize - Daha Fazla bilgi için tıkla >>>
Amerika birleşik devleti - göçmenlik olmayan kişiler için vize başvurusu nasıl yapılır?
Hangi tip vize olursa olsun , öncelikle mutlaka DS-160 Vize Başvuru formu doldurulmak zorundadır. İster D-160 formu yada isterseniz göçmenlik harici vize formunu online şekilde bu amaçlı gidişler için doldurulacak form tipidir.
Bu form sadece Konsolosluk elektronik uygulama merkezinin ınternet sayfasında olup doldurulduktan sonra online olarak dış işleri bakanlığına elektronik olarak iletilir , DS-160 formu mutlaka ingilizce dilinde doldurulmak zorundadır.
Amerika birleşik devleti - göçmenlik olmayan kişiler için vize başvurusunda gereken evraklar
DS-160 formu doldurulurken aynı esnada gerekli bir takım evrakları yanında ibra etmeniz gerekmektedir.
- Standart vize başvuru dokümanları
- F , J ve M Vizelerine başvuran kişiler ayrıca Student and Exchange Visitör Program (SEVIS ) e ayrıca başvurularını tamamlamalı ve SEVİS Numaralarını DS-160 Formuna bu numarayı yazmalı ve Eğitim görecekleri üniversitenin adını ve adresini forma yazmaları gerekmektedir . SEVIS ID l-20 formu yada DS-2019 Formunda bulunmaktadır.
- H-1B , H-2 , H3 , CW1, L,O,P,R vize tipine başvuranlar ayrıca , kendilerine ait olan I-129 Formuna göre , mesleki durumunu ve gidiş amacını DS-160 forumu doldururken mutlaka belirtmeleri gerekmektedir
- E-1 ve E1/E-2 Vizelerine başvuranlar ayrıca DS-156E Formunu işverenleri tarafından doldurulmuş şekilde vermeleri gerekmektedir
Konsoloslukta gittiğinizde yapılması gerekilenler
Formu doldurup gerektiği şekilde evrakları sunduktan sonra , DS-160 sayfasında barkod sayfası gösterilecek ve siz bu barkot sayfasının yazıcıdan çıktısını aldıktan sonra randevu esnasında göstermeniz talep edildiğinde yanınızda bulundurmanız gerekmektedir. Bunun akabinde kişisel mülakat için randevu almanız gerekmekte. Bu sizin bağlı olduğunuz konsolosluk da yapılabilinir. Forma gidiğiniz bilgilerin ışığında , kişisel mülakattan sonra vereceğiniz cevaplar , konsolosluk memurunun karar vizeyi verip vermemesi noktasına karar vermesinde belirleyici olacaktır.
İşlem harcını öndeme
Son olarak işlem harcını başvuru için ödemeniz gerekir. Harç miktarı başvurduğunuz vize tipine göre değişkenlik göstermektedir.
Süreci bekleme
Başvurunuzu verdikten ve kişisel yüz yüze mülakatı bitirdikten sonra , konsolosluğun başvuruyu değerlendirmesi sürecinde beklemeniz gerekir .
Başvuru işlem değerlendirilmesi , dış işleri bakanlığı vize departmanında görülebilmektedir. İlgili konsolosluktan ortalama bekleme süreleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.
Göçmenlik dışı vizenin geçerlilik süresi
Vizeniz pasaportunuza yapıştırıldıktan sonra , vizenin üzerinde vizenizin ne zaman sona ereceği yazmaktadır. Ancak bu sizin amerikada bu sürenin bitişine kadar kalabileceğinizin garantisi değildir aynı şekilde vizeyi almış olmanızda amerikaya giriş garantisi ve böyle bir hakkı size kesin olarak vermez . Bu kararı verecek kişi sınır kapısındaki yada havaalaninde ulusal güvenlik dairesine bağlı memur olup , o memur sizin ülkeye giriş yapıp yapamayacağınıza , ve ne kadar süre ülkede kalabileceğinize karar verecek yetkilidir. Vizenin üzerindeki geçerlilik süresi ,o sürenin dolumuna kadar amerikaya uçak yada diğer bir vasıta ile seyahat ile varabileceğiniz anlamına gelmektedir.
Gümrük ve Sinir muhafız görevlisi size Form I-94 isminde bir kart verip , bu kartın üzerinde ne kadar kalabileceğiniz, ne zaman ülkeyi terketmeniz gerektiğini yazan bilgiyi gösterir.
Geçici süreli vizelerin uzatılması
İzin alınmış kalış süresinin bitiminden önce , uzatmak istediğiniz süre için USCIS aracılığı ile FORM I-539 u doldurarak uzatma talebilinde bulunabilirsiniz.
Aşağıdaki ön koşulları doldurduğunuzda uzatma talebinde bulunabilme yeterlililğine sahip olursunuz.
- yasal vize süreç işlemlerini yasalara uygun şekilde tamamlamışsanız
- vizeniz halen geçerli ise
- vize sürecinde herhange bir vizeden sizi muaf tutacak bir suç işlememişseniz
- vizenizin iptalini getirecek bir fiili eylemde bulunmamışsanız
- uzatılmak istenen süre zarfında yasal geçerliliği olan bir pasaport sahibi iseniz
başvuru yapabilirsiniz
Başvuru yapamayacağınız durumlar ise
- eğer amerikaya Visa Waiver Programı altında giriş yaptıysanız
- Eğer D Tipi vize ile giriş yaptıysanız
- Eğer Birleşik krallık a transit C vize tipi ile transit geçiş yapacaksanız
- Vizesiz transit geçiş yapıyorsanız
uzatma başvurusu yapamazsınız
Vize süresini aşma durumunda başına gelebilecek olumsuz durumlar
Bir kişinin yasa dışı yollarla amerikaya giriş yapması durumunda olduğu gibi , eğer bir kişi vizesinin süresini aşacak şekilde kalırsa , amerika göçmenlik yasasına göre olumsuz sonuçlarla karşılacaktır.
ilk olarak , yetkili otoriteler vizenizi kaldırıp , ziyaretçi yakalandığında ziyaretçiyi ülkesine geri gönderecektir . Aynı şekilde kendi isteğiyle süreyi aştıktan sonra terk eden kişiler için de olumsuz sonuçlara maruz kalırlar.
herşeyden daha önemlisi , kendi ülkelerinin dışında başka bir ülke üzerinden amerika vizesine başvuru haklarını kaybederler.
Tam olarak ne tür yaptırımlara maruz kalacağınız , aştığınız süre miktarına göre değişkenlik gösterecektir.bu değişkenlik aynı zamanda nasıl ülkeyi terkettiğinize göre yaptırım derecesinde belirleyi olacaktır( Orn. Kendi isteğiyle geri dönmek , yada yakalanarak geri dönmek gibi geri dönüş şekillerinde)
Eğer 180 günü aşarsanız oluşabilecek olumsuz cezai yaptırımlar
Diğer ciddi bir durum ise , eğer 180 günü aşacak şekilde kalırsanız , Wither Programına düşersiniz ve buna istinaden 3 yıl , 10 yıl ve daimi giriş yasağı alabilirsiniz.
3 Yıllık giriş yasağı ve vize başvurusu yasağı
eğer amerika birleşik devletlerinde 180 günü geçerseniz , ciddi cezai yaptırımlarla karşı karşıya gelirsiniz, şayet yakalanıp suç niteliği şekilde ülkeden sınır dışı edilmezseniz , kısmen daha hafif bir biçimde , 3 sene boyunca ülkeden çıkış tarihinden itibaren amerika birleşik devletlerine takıbındeki 3 sene boyunca vize başvurusuna bulamazsınız bu süre içinde 3 senelik başvuru yapamama cezası alırsınız.
10 yıllık giriş ve vize başvurusu yasağı
Eğer kanun dışı şekilde amerika birleşik devletlerinde 1 seneyi aşkın süre içinde kalırsanız , yakalanıp sınır dışı edildikten sonra 10 sene boyunca vizeye başvuru yapma hakkından mahrum kalırsınız.
Daimi vize başvurusu yasağı ve giriş yasağı
Eğer 1 kere yasa dışı yollarla amerika birleşik devletlerinde kaldıysanız ve yakalanım sınırdışı ettiyseniz , şayet tekrar yasa dışı yollarla amerika birleşik devletlerine girerseniz , bu sefer ömür boyu giriş ve vize yasağı alırsınız.
Cezadan muaf kalınabilinecek durumlar
Aşağıdaki durumlarda yukarda belirtilen yasaklardan mahrum kalınabilme imkanı olabilir
bunlar:
- Kalış süresini aşan kişi 18 yasının altında çocuk ise
- eğer kalan kişinin hali hazırda verilmiş mülteci ve sığınmacı başvurusu işlem ve değerlendirme durumunda ise
- Eğer kişi aile birleşiminden yararlanan bir kişi ise
- eğer kişinin , uzatma , durum değişikliği ( green card) , gibi bir başvurusun işlemi devam etmekte ise
- eğer kişi , aile içi şiddet mağduru ise bu sebepten ötürü kalmak zorunda kaldı ise
- eğer kişi insan ticareti kurbanı ve mağduru ise bu sebeple elinde olmayan sebeplerden ötürü bu insan ticareti durumu esas sebep ise
- Eğer kişinin TPS yada DED , yada işkenceden koruma programlarına ait ise
cezai yaptırımlardan kurtulma imkanı olabilir.
3 ile 10 sene arası giriş yasağını esnetme imkanı nasıl olabilir?
eğer vize sürenizi geçecek şekilde kural ihlali ile kaldıysanız , ancak eşiniz yada anne babanız amerikada oturum izni varsa yada amerikan vatandaşı ise , ve bundan ötürü ailevi olarak sorunlar yaşayabileceğiniz söz konusu ise , bu sürecin azalması imkanı doğabilir.
ancak bunu ispat etmeniz için çok sağlam ve geçerli gerekçeleriniz olması gerekmektedir. örneğin finansal , sağlık durumuna bağlı vs gibi sebepleri ispat etmeniz gerekmekte.
eğer böyle bir durum söz konusu ise , mutlaka başvurunuzu bir avukat aracılığıyla gerçekleştirmeniz tavsiye edilir.
ÖNEMLİ UYARI!!!
en güncel bilgileri ve güncel evrakları öğrenebilmek içim mutlaka yetkili yasal konsolosluklara başvurup danışınız. sürekli değişen mevduatlar ve kanunlardan ötürü en güncel bilgiler s,ze verebilecek yasal konsolosluklar olup tek yetkili ve vizeniz için karar veren tek ve yetkili kurum , amerika birleşik devletleri`nin resmi konsolosluklarıdır.
Konsolosluk Internet Sayfaları Linkleri:
Amerika Birleşik Devletleri Başkonsolosluğu İstanbul>>>
Amerika Birleşik Devletleri Konsolosluğu Ankara>>>
Sitemiz Hakkında Yasal Bilgilendirme
Slm , bir sorum olacak , ABD’ye iş seyahati için gitmek istiyorum. Hangi vize türüne başvurmalıyım ve başvuru sürecinde hangi belgeleri hazırlamam gerekiyor? yardımcı olursanız çok sevinirim
Merhaba , ABD’ye iş seyahati için gitmek isteyen bir kişi, B1/B2 vizesine başvurmalıdır. Bu vize türü, ticari ziyaretler ve turistik seyahatler için uygundur.
Başvuru sürecinde hazırlamanız gereken belgeler şunlardır:
DS-160 Formu: Online olarak doldurulması gereken bu form, vize başvurunuzun temelini oluşturur.
Pasaport: Seyahatinizden sonra en az altı ay geçerli olmalıdır.
Fotoğraf: ABD vize gereksinimlerine uygun bir fotoğraf.
Başvuru Ücreti: Vize başvuru ücretinin ödendiğine dair makbuz.
Randevu Onayı: Vize görüşmesi için alınmış randevu onayı.
Seyahat Planı: Uçak bileti rezervasyonları ve konaklama bilgileri.
İşveren Mektubu: İş seyahatinizin amacını ve süresini belirten işvereninizden alınmış bir mektup.
Bu evraklara ek olarak konsolosluk sizden ekstra evraklar talep edebilir. aklınızda mutlaka bulundurun , bu verdiğimiz bilgiler genel bilgilerdir. vize hakkında nihai kararı sadece yetkili konsolosluklar verebilir. onların sizden talep ettiklerini eksiksiz bir biçimde yerine getirin ve tekrar gereken evrakları konsolosluğuna sorun , unutmayın vize ile ilgili prosedür ve yönetmelikler sıklıkla değişmektedir.
bundan dolayı konsolosluğun size verdiği bilgileri sadece net bilgi olarak baz alın.
Bol sanşlar