İş yerindeki bir sorunla veya çatışmayla baş etmek her zaman zordur olası Hollanda'da işinizi kaybederseniz neler yapmalısınız? sorusu gündeme gelebilir. Yeni bir ülkedeyseniz ve doğru prosedürlerin ne olması gerektiğini bilmiyorsanız, bu daha da zorlayıcı olabilir. Hollanda'da iş yeri çatışmaları ve iş sözleşmesinin feshi ile başa çıkmak için bazı yönergeleri burada bulabilirsiniz .
İşyerindeki Anlaşmazlıklar
İşyerinde bir meslektaşınız veya işvereninizle anlaşmazlıklar yaşıyorsanız ve sorunu çözemiyorsanız, bu durumda arabuluculuk yapmasına yardımcı olacak tarafsız bir üçüncü tarafa ihtiyacınız olabilir. İşyerindeki çatışmalar uygunsuz davranış biçimlerini, tacizi, cinsel korkutmayı, ayrımcılığı veya saldırganlığı içerebilir.
Çalışma Koşulları Yasası
Çalışma Koşulları Yasası (Arbobet) uyarınca , Hollanda'daki şirketler, çalışanlarını bu tür psikolojik streslerden korumakla yükümlüdür. Bu nedenle pek çok şirketin , raporları veya şikayetleri almak ve bunlarla destekleyici ve uygun bir şekilde ilgilenmek için özel olarak eğitilmiş, vertrouwenspersonoon olarak bilinen bir danışmanı veya sırdaşı vardır .
Nasıl destek aranır?
Danışman yoksa İK (P&O) departmanından veya 50'den fazla kişinin çalıştığı kuruluşlarda bir tür çalışan temsilcisi komitesi olan Çalışma Konseyi'nden (OR, ondernemingsraad) birisiyle iletişime geçmelisiniz.
Eğer bir sendikaya (vakbond) üye iseniz, bir sendika temsilcisinden de rehberlik isteyebilirsiniz. Ayrıca bir iş avukatından veya ücretsiz hukuki danışmanlık sağlayan bir devlet hizmeti olan het Juridisch Loket'ten harici hukuki tavsiye alabilirsiniz .
Hollanda'da işini kaybetmek
Hollanda'daki işverenler bir çalışanı rastgele işten çıkaramaz. Bir sözleşmeyi feshetmek için iyi bir nedene sahip olmaları ve oldukça katı işten çıkarma kurallarına uymaları gerekir. Hollanda'da işinizi ( ontslagen zijn) kaybetmenizin birkaç farklı nedeni vardır : belki geçici sözleşmeniz yenilenmemiştir, belki şirketiniz yeniden yapılandırılıyordur ve göreviniz ortadan kalkacaktır ya da belki işvereninizin yeterince ciddi olduğunu düşündüğü işyerinde suiistimal vardır. seni kovmak için.
Hollanda'da işinizi kaybetmenin ana nedenleri ve süreçlerine genel bir bakış:
Geçici sözleşmenin sona ermesi
Geçici bir sözleşmenin zaten önceden belirlenmiş bir bitiş tarihi olduğundan, işvereniniz sözleşmeyi bu sürenin ötesinde yenilemek istemezse yapabileceğiniz pek bir şey yoktur.
Siz ve işvereniniz karşılıklı anlaşmaya varmadıkça veya sözleşmede aksi yönde anlaşmaya varmadıkça, geçici bir sözleşme erken feshedilemez. En önemlisi, işvereninizin size geçici sözleşmenizin yenilenip yenilenmeyeceğini en az bir ay önceden bildirmesi gerekir. Eğer sizi bilgilendirmeleri uzun sürüyorsa, onlara yasal olarak bir ay önceden ihbar hakkınız olduğunu hatırlatmanız akıllıca olacaktır.
Aynı işverenle art arda üç veya daha fazla geçici sözleşmeniz varsa veya iki veya daha fazla yıl süreli geçici sözleşmeleriniz varsa, geçici sözleşmeniz otomatik olarak kalıcı hale gelir. İşvereniniz böyle bir durumda sizi işten çıkarmak isterse, kalıcı sözleşmeyle aynı işten çıkarma prosedürüne hak kazanırsınız.
Kalıcı sözleşmenin feshi
Kalıcı bir sözleşmeniz varsa, işvereniniz sizi yalnızca aşağıda listelenen belirli koşullar altında işten çıkarabilir. İhbar süresi gibi işvereninize özel ek fesih koşulları da kalıcı sözleşmenizde yer alabilir.
Şirketin yeniden yapılandırılması yoluyla işten çıkarma
İşvereniniz yeniden yapılanıyorsa veya ciddi mali zorluklar yaşıyorsa, o zaman rolünüzü gereksiz hale getirebilir (bedrijfseconomisch ontslag) . Böyle bir fesih nedenleri arasında şirketin (kısmen) kapatılması, gelirde azalma, müşteri kaybı, işletmenin taşınması, dış kaynak kullanımı veya sübvansiyon kaybı yer alabilir.
Bu, oldukça geniş bir yelpazedeki nedenleri kapsadığından, bir çalışanın performansıyla ilgili olmayan sözleşme fesihlerinin en yaygın nedenidir. Çalışanın fesih sözleşmesini kabul etmemesi ve konuyu mahkemeye taşıması halinde şirketin bu gerekçeleri bölge mahkemesine (kantonrechter) kanıtlaması gerekecektir .
Düşük performans nedeniyle işten çıkarılma
Görevinizin gereklerini yerine getirmiyorsanız veya uygunsuz davranıyorsanız ve durum zamanla düzelmiyorsa, düşük performans ( disfonksiyon) nedeniyle işten atılabilirsiniz .
Bir işveren, bir çalışanı düşük performans nedeniyle işten çıkaramaz. Örneğin performans inceleme toplantısı sırasında çalışana resmi geri bildirimde bulunmaları gerekir. Çalışanın bu sorunların üstesinden gelmesine yardımcı olmak için önümüzdeki haftalar veya aylar için eğitim veya ek rehberlik gibi bir iyileştirme stratejisi (verbetertraject) de tasarlayabilirler . Çalışanın performansı zamanla iyileşmezse, işverenin işten çıkarılma için makul gerekçeleri olabilir.
Anında işten çıkarılma
Anında işten çıkarma, bir işverenin, hırsızlık, zimmete para geçirme, suiistimal, hakaret veya çalışmayı reddetme gibi ciddi suiistimal durumlarında bir çalışanı anında işten çıkarabileceği istisnai bir işten çıkarma şeklidir. Bir işverenin, bir çalışanı bu şekilde işten çıkarmak için zorlayıcı bir nedeni olmalı ve derhal harekete geçerek çalışana bu kötü davranışı bildirmelidir.
Eğer olay yerinde işten çıkarılırsanız, işsizlik ödeneği alma hakkınız olmaz .
Fesih için diğer nedenler
Sözleşmenin feshedilmesinin diğer nedenleri arasında taciz veya çözülmemiş anlaşmazlıklar gibi işyerindeki çatışmalar veya uzun süreli hastalık gibi çalışamama nedeniyle iş ilişkisinin bozulması yer alabilir. Bu gibi durumlarda, ekstra işten çıkarılma korumasına hak kazanabileceğiniz için hukuki yardım almak akıllıca olacaktır.
Fesih süreci ve sözleşme
İşvereniniz kalıcı sözleşmenizi feshetmek isterse, patronunuz veya amiriniz, genellikle bir İK (P&O) temsilcisinin huzurunda, bunu size resmi olarak bildirecektir .
Bu sırada veya kısa bir süre sonra size bir fesih sözleşmesi sunacaklar. Koşullara bağlı olarak, fesih sonuçlanana kadar çalışmaya devam etmeniz beklenebilir veya toplantıdan sonra (hemen) evinize gönderilebilir ve artık çalışmanız beklenmeyebilir. Bu haber şok edici olabilir. Yapılacak en önemli şey ani kararlar vermemektir.
Öncelikle fesih sözleşmesini dikkatlice okuyup kontrol etmelisiniz. Fesih, siz kabul edip imzalayana kadar nihai değildir. Sözleşmeye katılmamak için güçlü nedenleriniz varsa, imzalamayın ve bunun yerine hukuki tavsiye alın.
Sözleşmeyi kontrol etmek için herhangi bir süre sınırlaması olmadığını unutmayın. İnsanların metni kontrol etmeleri ve haberleri sindirmeleri genellikle birkaç güne ihtiyaç duyar. Durum daha karmaşıksa bu süre haftalarca veya daha uzun sürebilir.
Bir avukatın sizinle olan sözleşmeyi kontrol etmesi için şirketin yasal masraflarınızı karşılamak üzere bir miktar para sağlayıp sağlamayacağını sorun; bu oldukça yaygın bir uygulamadır.
Sözleşmeyi incelerken aşağıdaki gibi ayrıntıları kontrol etmelisiniz:
- İşten çıkarılma nedeni (eğer sorumlu tutuluyorsanız işsizlik ödeneği almaya hak kazanamayabilirsiniz).
- Son maaş (hangi tarihe kadar?)
- Ödenmemiş tatil izninin, ikramiyelerin veya diğer avantajların ödenmesi.
- Tazminat ödemesi (varsa).
- Belirli bir süre için rakipler için çalışmanızı kısıtlayabilecek rekabet yasağı maddesi (eşzamanlı yataklama) .
İhbar süresi
İşvereninizin sözleşmenizi feshetmeden önce size vermesi gereken bildirim süresi (opzegtermijn), şirkette ne kadar süredir çalıştığınıza bağlıdır.
Asgari ihbar süresi bir aydır ve bu, beş yıla kadar olan çalışmalar için geçerlidir. Bir şirkette 5-10 yıldır çalışıyorsanız iki ay, 10-15 yıldır çalışıyorsanız üç ay. İhbar süresi boyunca maaşınız hala ödenmektedir. Halen deneme süreniz (proeftijd) içindeyseniz veya olay yerinde işten çıkarılırsanız, herhangi bir ihbar süresine gerek yoktur.
İşinizden istifa etmek
Hollanda'da başka bir iş bulursanız, yurtdışına taşınıyorsanız veya farklı bir şey yapmak istiyorsanız (örn. kendi işinizi kurmak veya eğitim almak), o zaman işinizden istifa edebilirsiniz ( ontslag nemen) . Şirketlerin genellikle iş sözleşmesinde istifa bildirim süresini belirttiğini unutmayın: normalde bir ay veya daha fazla. Bu nedenle, yeni bir işe başlamayı planlıyorsanız, iş geçişinizde gecikme yaşanmaması için işvereninizi yeterince erken bilgilendirdiğinizden emin olun.
İşsizlik maaşı başvurusu
İşinizde ne kadar süredir çalıştığınıza ve işten çıkarılma durumunuzun niteliğine bağlı olarak işsizlik ödeneği (WW-uitkering) almaya hak kazanabilirsiniz . İşinizin bitiminden itibaren belirli bir süre içinde, bazen maaşınızın kapsadığı son tarihten önce işsizlik ödeneğine başvurmanız gerekir; bu nedenle gereklilikleri mümkün olan en kısa sürede araştırdığınızdan emin olun.
Yeni bir iş arıyor
İşinizi kaybetmenin şokunu atlattıktan sonra geleceği düşünmeye başlayabilirsiniz. Önce zihninizi boşaltmak için biraz ara vermeniz gerekebilir ya da hemen yeni bir iş aramaya başlayabilirsiniz. Ne yapmayı seçerseniz seçin, değişimin her ne kadar göz korkutucu olsa da aynı zamanda fırsatlar da getirdiğini unutmayın.