Almanya Aile Birleşimi Vizesi – Genel Bilgiler

Paylaş

Yayınlanma Tarihi

15.12.2023

Görüntülenme Sayisi

593 kez okundu

Almanya  Aile Birleşimi Vizesisi ile almanyada yaşayan ve oturum ve çalışma izni olan bir kişi türkiyeden evlediğini kişiyi bu vize ile almanyaya getirebilir 

Almanya Ulusal Vize - Aile Birleşimi Vizesi için ön koşullar nelerdir ? 

Eğer bir kişi almanyada 

  • Süresiz oturum izni 
  • Avrupa birliği tarafından verilmiş oturum izni 
  • Oturum izni ( işçi vs ) 
  • EU Blau Karte , Avrupa birliği mavi kart

Sahibi ise evli eşlerini ve çocuklarını almanyaya getirebilirler . 

Burdaki önemli unsur , aile birleşimi vizesini alacak kişiler için , oturum ve çalışma izni olan eşleri , kendi geçimini sağlayacak pozisyonda ( sosyal ve devlet yardımı almadan geçinen ) ve gelecek kişiler için evinde yeterli yaşam alanı yani evinde yeterli oda olması gerekir. 

Almanya Ulusal Vize - Aile Birleşimi Vizesinden kimler yararlanabilir ? 

Genelde bütün aile bireyleri getirilebilme imkanı bu vize için teorik olarak mümkün olsada genelde öncelik 1. dereceden akrabalara verilir . 1. dereceden akrabaların dışındaki aile bireyleri eğer almanyaya gelmemesi durumunda ailenin ciddi sorunlar yaşayacağının ispatlanabilmesi gerekir 

Alman konsoloslukları ve yabancılar dairesi ( ausländerbehorde) genelde bu tip vize için her aile bireyinin akrabalık ilişkisine göre farklı ön koşullar koyar 

Genel olarak teker teker ele alırsak 

Evli Eşler için 

Evli işlerde ilk koşul eşlerin 18 yasını tamamlamış bireyler olmasıdır.  Türkiyeden gelecek esin mutlaka B1 seviyesinde almanca dil yeterliliğine sahip olması gerekmektedir. 

Bu dil konusu genelde çok tartışılan ve yasal olup olmadığı hakkında birçok hukukçunun farklı farklı görüşleri bulunmaktadır. Eğer almanca bilmiyorsa kişi ve almanyada yaşıyan diğer ister süresiz oturumu olan türk vatandaşı olsun isterse önceden türk vatandaşı olup sonradan alman vatandaşlığına geçmiş olsun , türkiyeden gelecek kişi için alman daireleri mutlaka dil yeterliliği talep etmektedir. Hukukçular bunun kanuna aykırı olduğunu idda edebilirler . 

Pekala yasal itirazda da bulunabilirler , almanya bir hukuk devletidir , ve her bireyin yasal itiraz başvurusu yapma hakkı bulunmaktadır. Ancak bu tip bir dava açıldığında , bu süreç çok uzuyacak ve davanın sonuçlanması bazen yıllar sürebilecektir. 

Ayrıca olayın hukuk boyutunun dışında , kişinin gündelik hayatını göz önünde bulundurulduğunda , almanyada yaşarken türkiyeden gelecek kişinin almanca bilgisine sahip olması , kendi yaşantısını sürdürmek için hayati önem taşıyan bir konudur. 

bu açıdan bakıldığında almanca dilini bilmek hem yorucu ve uzun süreli hukuksal süreçten kaçınmak ve almanyadaki yaşantıyı birey için kolaylaştırmak adına faydalı olacaktır. Alman Konsoloslukları dil sertifikalarında hassas bir yaklaşım sergiler bundan ötürü türkiyede eğitim veren ve alman konsoloslukları tarafından kabul gören dil kursları hakkında mutlaka bu vizeye başvurmadan önce bu kurslar hakkında bilgi edinin. Alman konsoloslukları kabul ettikleri dil kursları ve dil sertifikaları hakkında bilgi verecektir. 

18 yaşı altındaki çocuklar için 

Eğer 18 yaşı altındaki çocuklar için , anne ve babasından biri , yada her ikisi almanyada yaşıyorsa yukarda belirtilmiş ana koşulları ve standartları yerine getirebiliyorsalar ve ek olarak aşağıdaki koşulları yerine getirebiliyorsalar küçük yaşta ki çocukları aile birleşimi vizesi ile almanyaya getirebilirler 

Ek koşullar ise: 

Almanyadaki anne yada baba çocuğun yasal vekalet hakkına sahip olmalı 

eğer tek bir anne veya baba ise ( eşi vefat etmiş ) çocuğun vekalet hakkına sahip olmalı 

Eğer anne ve babanın ortak vekalet hakkı varsa , almanyada yaşıyan anneye yada babaya , türkiyede yaşayan anne ya da baba , çocuğun almanyada kalması için icazatnahme vermelidir 

Çocukların almanca bilmesi şart değildir, çocuklar geldikten sonra okula gitme hakkına sahiptirdirler. 

18 yaş üzerindeki yetişkin çocuklar 

Eğer 18 yasındaki yetişkin çocukların almanyaya getirmek isteniliyorsa , yukardaki standart önkoşullara ek olarak gelecek çocuk ve çocukların evli olmaması gerekir. Eğer 18 yasının altında ama aile izni ile evlenmiş çocuklar varsa bu çocuklarda gelemez , ancak bu evli çocuklar başka türlü vize tipine başvurma haklarına sahiptir.Ancak bu vize üzerinden gelemezler

Anne ve babalar için 

Almanyada yaşıyan kişi eğer 18 yasının altında bir çocuk ise ve bu çocuğa almanyada bakacak yasal bir bakıcı yoksa , anne yada babası ( öz yada evlatlık edinmiş ) yasal velayet hakkına sahipse bu kişiler bu çocuk için almanyaya bu vize ile gelebilirler 

Almanyada yaşıyan yetişkin kişiler ise anne babalarını yanlarına getirmek isterlerse şayet bunun için ailenin anne ve babasının türkiyede kalmasından daha doğrusu yanında almanyada kalmamasından ötürü ailenin zorluk çekeceğini ve anne ve babanın almanyada kalan kişi yanında kalmasının gerekli olduğunu ispat etmek durumundadırlar ( örneğin anne ve babanın hastalığı bakıma ihtiyaç duyuyor ise) 

Diğer aile bireyleri için 

Kardeşler , amca , teyze , hala , dayı , yeğenler ve kuzenler için ise ailenin zorda kalacağı bir durum söz konusu ise bu vizeye başvurabilirler , örneğin söz konusu kişi yada kişilerin sadece almanyada yaşıyan akrabasının yardımına muhtaç olduğu ve bu almanyada yaşıyan kişinin yardımı olmadan ailenin zarar göreceği konusunda konsolosluk ikna edilmesi gerekir. 

Genelde diğer aile bireyleri için bunu gerçekleştirmek zordur. İmkansız olmasada bu tip bir durum sadece objektif bir biçimde çok nadiri durumlarda ispatlanabilinir. 

Almanya Ulusal Vize - Aile Birleşimi Vizesi için gereken evraklar nelerdir ? 

Genel evrakların yanında ailevi ilişki şekline göre ayrıca ek olarak istenen evraklar bulunmaktadır 

Bunları listeyecek olursak 

Genel evraklar 

  • Vize başvuru formu 
  • Geçerli pasaport 
  • 2 adet biyometrik alman vize standartlarına uygun fotoğrafınız 
  • Almanyada geçerli olan sağlık sigortası
  • Gelirinizi karşılayabileceğinizi gösteren maddi yeterlilik ispatı ve bunun belgeleri 

Ek evraklar - evli eşler için: 

  • almanyada yaşıyan kişinin en azından A1 seviyesinde almanca bilgisine sahip olması 
  • Evlilik  durumunu ispatlayan belge
  • Eğer evlilik türk kanunlarına göre yapılmış evlilik ise , türkiyeden alınmış evlilik cüzdanı
  • Eğer evli olan esin biri alman vatandaşı ise , alman vatandaşı olan esin pasaport ve alman kimliği verilmeli 
  • Eğer almanyada yaşıyan esin almanyada oturma izni ve pasaportu 

Ek evraklar – çocuklar için 

  • Doğum kaydı 
  • Çocuğun vatandaşlığı gösteren kimlik 
  • Çocuğun velayetine sahip olunduğunu gösteren yasal kimlik 
  • Şayet eşlerden birisi türkiyede diğeri almanyada ise türkiyede olan esin , almanyadaki eşine verdiği icazatname ( einverständniserklärung) 

Bütün evraklar , konsolosluk tarafından kabul edilen bir yeminli tercüman tarafından tercüme edilip apostil mühürüyle onaylanmış yasal evraklar olmalı , evrakların orjinallerinide her ihtimalle karşı yanınızda bulundurmanız yararlı olacaktır. 

Almanya Ulusal Vize - Aile Birleşimi Vizesiyle gelenler çalışma izni alabilirmiyim ?

Almanyada oturumu ve vizesi olan kişiler üzerinden alınan aile birleşimi vizesi alan yetişkin kişiler çalışma iznine sahip olurlar. Bunun için almanyada oturumu olan kişinin 

  • Süresiz oturum iznine sahip olması 
  • Veya EU Blau karte sahibi olması 
  • Veya bilimsel araştırma yapan veya eğitimli kalifiye işçi vizesi sahibi olması gerekir

Buna ek olarak ARB 1/80 anlaşması üzerinden oturum alan kişilerin aile bireylerleri ( eş ve çocuklar)  aile birleşimi vizesinden faydalanabilir ve kısıtlı çalışma iznine sahip olabilirler. Daha detaylı bilgiyi almanyada faliyet gösteren yabancılar hukuğu alanında (ausländerrecht yada aufenhaltsrecht )  bir uzman avukata danışarak alabilirsiniz. 

Almanya Ulusal Vize - Aile Birleşimi Vizesiyle almanyaya geldikten sonra yapılması gerekilenler 

Almanyaya geldikten sonra , ikamet dairesi ( einwohnermeldeamt ) a gidip giriş tarihinden en geç 2 hafta sonra ikamet kaydı yapılmalıdır , daha sonrada yabancılar dairesine gidip ( ausländerbehorde) burdanda oturum izni alınmalıdır.

ÖNEMLİ UYARI!!!

LÜTFEN DİKKATLİ BİR BİÇİMDE OKUYUNUZ

EN GÜNCEL BİLGİLERİ VE GÜNCEL EVRAKLARI ÖĞRENEBİLMEK İÇİN MUTLAKA YETKİLİ YASAL KONSOLOSLUKLARA BAŞVURUP DANIŞINIZ. SÜREKLİ DEĞİŞEN MEVDUATLAR VE KANUNLARDAN ÖTÜRÜ EN GÜNCEL BİLGİLERİ SİZE VEREBİLECEK YASAL KONSOLOSLUKLAR OLUP TEK YETKİLİ VE VİZENİZ İÇİN KARAR VEREN KURUM , ALMANYA`NIN RESMİ KONSOLOSLUKLARIDIR.

Konsolosluk Internet Sayfaları Linkleri:

Almanya Başkonsolosluğu İstanbul>>>

Almanya Konsolosluğu Ankara>>>

Sitemiz Hakkında Yasal Bilgilendirme

Yurtdisihakkindahersey.com Yasal Bilgilendirme>>

[shariff]

CAPTCHA


0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
View all comments