Almanya Öğrenci Vizesi ile üniversite öğrencileri alman üniversitelerinde eğitim görme hakkına sahip olurlar. Her yıl türkiyeden almanyaya üniversite eğitimi görmek için giden birçok öğrenci vardır.
Eğer bir Alman üniversitesine türkiyeden başvurup kabul yazısı aldıysanız ( öncelikle başvuruyu yapıp bütün üniversite için gereken şartları yerine getirdiğinizde ) , üniversite öğrencisi vizesine başvuru yapabilirsiniz.
Genelde bu vize 3 aylık verilir bu süre içinde almanyaya giriş yapmak için zamanınız olur. Giriş yaptıktan sonra vizenizi oturum iznine çevirmeniz gerekir.
Almanya Ulusal Vize - Öğrenci Vizesine ne zaman başvurulur ?
Eğitiminiz başlamadan en azından 8 hafta öncesinden başvurulması gerekir , bu şekilde derslerden kayıp durumu engellenmiş olur.
Almanya Ulusal Vize - Öğrenci Vizesi için nereye başvurmalıyım ?
Bağlı olduğunuz alman konsolosluklarına başvuruda bulanabilirsiniz, başvuru yapıp değerlendirilmeye alındıktan sonra pasaportunuz bu süre içinde konsoloslukta kalır. Eğer bu süre içinde başka bir ülkeye gitmeniz gerekir ve bunun için pasaportunuza ihtiyacınız olursa bütün işlemleri tekrar baştan yapmanız gerekir.
Almanya Ulusal Vize - Öğrenci Vizesine nasıl başvurabilirim ?
Aşağıdaki adımları izleyerek öğrenci vizesine başvurabilirsiniz
- Almanya öğrenci vizesi başvurunu doldurun
- Vize için gereken evrakları tamamlayın
- Vize görüşmesi için randevu alın
- Vize başvuru merkezine görüşme için gidin
- Vize ücretini ödeyin
- Biyometrik pasaport resminizi verin
- Vize sonucunu bekleyin
Almanya Ulusal Vize - Öğrenci Vizesi için gereken evraklar nelerdir ?
Vize başvurusundaki hem standart evraklar hemde ek olarak bazen konsolosluk sizden evraklar isteyebilir . Standart evrakları listeleyecek olursak
- Tam olarak doldurulumuş , öğrenci vizesi başvuru form
- Geçerli Pasaport : Almanyada kalacağınız süre ve planlanan geri dönüş süresinden sonraki 6 ayıda kapsayacak şekilde olmalıdır.
- Medeni durumunuzu belirten evrak : eğer evliyseniz evlilik cüzdanı , çocuğunuz varsa çocuklarınızın doğum kayıt örneği
- Son 6 ayda çekilmiş vize yönetmeliğine uygun 2 adet fotoğraf
- Eğer varsa önceki vizelerinizin fotokopisi
- Almanyada kalacağınız yer hakkındaki belgeler( ev kiraladıysanız evin adresi ve kira kontratı , yada yurtta kalacaksanız yurt odası kira kontratı , birinin yanında kalacaksanız o kişinin bilgileri ve adresi )
- Almanyada sağlık sigortanızın olduğuna dair ispat , sağlık sigortası kaydı : bu alman sağlık sigortası kurumundan da olabilir yada türkiyede olup almanyada geçerli olan sağlık sigortası
- CV yani yazılı özgeçmişiniz
- ÖNEMLİ !!! Almanyada kalacağınız süre içindeki maddi güce sahip olmak
Bunun hesaplaması şu şekilde yapılmakta
Bir öğrencinin ortalama aylık masrafı 853 avro olarak baz alınır ve bir senelik masrafı 10.236 avro tutar. Her oturum uzatmasında öğrenci uzatmak istediği süre için en azından 10.236 avro paraya sahip olduğunu ispat etmesi gerekir. Bu ispatı gerçekletirmek için çeşitli yollar vardır bunlar
- A) Almanyada bir bankada hesap açtırıp bu parayı o bankaya yatırmak
- B) Türkiyede yaşayan Anne ve Babanın(sadece anne ve baba kabul edilmektedir , diğer akrabalar gelirleri avro üzerinden bu öğrencinin masraflarını sağlayacak yeterlilikte ( senede236 avro yada ayda 853 euro kendi yaşamsal masrafları çıktıktan sonra temin edecek şekilde) gelirinin olması bu geliri ispat edebilmesi suretiyle ve bu masrafları karşılayacabileceğini yazılı olarak tahut etmesi gerekir.
- C) almanyada yaşayan ve gelecek öğrenciye sponsor yani garantör olabilecek birisinin maddi gücü ( kendi aylık ihtiyacaları çıktıktan sonra kalan para ile ) ayda 853 avro ise bu kişinin garantör olması kaydıyla ve bunu yazı olarak tahut
Maddi yeterlilik ispatı gerçekleştirilebilir. Eğer eğitim 3 sene sürüyorsa bile genelde ilk gelişte 1 senelik 10.236 euro olması , gelecek kişinin 1 senelik vize ve akabinde 1 senelik oturum izni alması için yeterlidir.
Eğer bankaya para yatırırsanız bu para yine sizindir , yani bu paraya el konulması gibi bir durum söz konusu değildir. Alman yetkili dairesinin görmek istediği sizin bu paraya sahip olduğunuzdur. Pek tabiki bu parayı ihtiyaçlarınız için kullanma hakkına sahipsiniz . Ancak oturum izni yenilemelerinde bu paraya bankanızda sahip olduğunuzu ispat etmek durumundasınız.
- Basvuru yaptiginiz üniversiteden alinmis kabul yazisi
- Daha önceki egitiminize ait sertifikalar ve diplomalar
- Motivasyon yaziniz : bu yazida neden alman üniversitelerini tercih ettiginiz ve kariyerinizde ne tür bir etkiye sebep olacagini düsündügünüze dair kisisel görüslerinizi belirten bir yazi olmalidir
- Almanca dilinde bir bölümde okuyacaksaniz DSH yada TestDaF zertifikaniz eger okuyacaginiz bölüm ingilizce ise ( bazi üniversitelerde bazi bölümler almanyada ingilizce dilinde verilmektedir ) TOEFL yada IELTS Sertifikalariniz
Vize görüşmesi için randevu
Genelde vize görüşmeleri organizasyonlarından sorumlu olan kurum iDATA kurumudur . Vize
Vize randevuları hakkında daha fazla bilgi için bu linke tıklayınız
https://idata.com.tr/de/tr/p/ulusal-vize-adımları-de
Vize görüşmesi randevusu için onay mektubu geldikten sonra size bir numara verilecektir. Bu numara
Ve randevu onay mektubunuz ile vize randevusuna girin. 10 dakika dan daha uzun süre gecikmelerde vize randevusu iptal edilecek , ve tekrar randevu yapmanız gerekecektir.
Bütün evraklarınızı yanınızda bulundurun.zamanında vize görüşmesi randevusuna girin
Vize ücretlerinin ödenmesi : Başvurunuz işleme alındıktan sonra sizden vize ücretinizi ödemeniz istenecektir. Bu ücreti ödeyin ve makbuzunu saklayın
Biyometrik bilgilerinizin alınması
Son adım olarak parmak izleriniz alınacaktır. Bu işlem genelde 7-8 dakika süren kısa bir işlemdir
Almanya Ulusal Vize - Öğrenci Vizesi başvurusu ne kadar sürer ve ne zaman sonuçlanır?
Genelde başvuru sürecini tam olarak bitirdiyseniz , bu işlem ortalama olarak 6 ile 12 hafta arasında süren bir değerlendirmeye girer. Ama bazen bu süreler değişebilir. Burdaki sebep ise konsolosluklardaki iş yoğunluğunun değişkenliğinden otürüdür .
Bazen konsolosluk sizden ek evrak ve bilgi isteyebilir bu süreç içinde. Bu ek evrak ve bilgileri mutlaka temin etmelisiniz.
Ayrıca vizenizi ve pasaportunuzu aldıktan sonra ve almanyaya geldikten sonra yapmanız gereken ikamet kaydınızı yaptırmanız ve giriş tarihinden itibaren en geç 90 gün içinde oturum iznine başvurmanız zorunludur. Daha fazla bilgi için almanyaya geldikten sonra yapılması gerekilen yazımızı burdan okuyunuz
Almanya Ulusal Vize - Öğrenci Vizesi ile çalışma iznim varmıdır ?
Eğer bir üniversiteye tam öğrenci olarak kayıt yaptırdıysanız almanyada 120 Tam gün yada 240 yarım gün çalışma iznine sahip olursunuz. Bu süre içinde istediğiniz yerde ve istediğiniz maaşta çalışma hakkına sahipsinizdir.
ÖNEMLİ UYARI!!!
LÜTFEN DİKKATLİ BİR BİÇİMDE OKUYUNUZ
EN GÜNCEL BİLGİLERİ VE GÜNCEL EVRAKLARI ÖĞRENEBİLMEK İÇİN MUTLAKA YETKİLİ YASAL KONSOLOSLUKLARA BAŞVURUP DANIŞINIZ. SÜREKLİ DEĞİŞEN MEVDUATLAR VE KANUNLARDAN ÖTÜRÜ EN GÜNCEL BİLGİLERİ SİZE VEREBİLECEK YASAL KONSOLOSLUKLAR OLUP TEK YETKİLİ VE VİZENİZ İÇİN KARAR VEREN KURUM , ALMANYA`NIN RESMİ KONSOLOSLUKLARIDIR.
Konsolosluk Internet Sayfaları Linkleri:
Almanya Başkonsolosluğu İstanbul>>>
Almanya Konsolosluğu Ankara>>>
Sitemiz Hakkında Yasal Bilgilendirme