Almanyada çalışma ve İş Çalışma hayatı hakkında genel bilgiler

Paylaş

Yayınlanma Tarihi

30.12.2023

Görüntülenme Sayisi

466 kez okundu

Almanyada çalışmak ve Çalışma hayatı hakkında genel bilgiler kısmında genel olarak almanyadaki calışma hayatını ele alacağız. Birçok yabancının, özellikle almanyaya yeni gelmiş bir kişinin , Almanların çalışma sistemine uyum sağlamak için biraz zamana ihtiyacı vardır. Genelde almanyada calışma saatleri kısa süreli olup, başta kamu sektörü olmak üzere birçok işyerinde mesai saatleri 16.00 da sona erer.

Bununla birlikte, iş verimliliği çok önemli kabul edilmektedir , insanlar çalışma zamanlarını son derece üretken olmak için kullanma eğilimindedir ve sosyalleşmek veya sohbet etmek için çok az zaman veya bazen hiç zaman yoktur. Bunun istisnası, genellikle 15 dakika olan mola dönemlerinde, öğle yemeği için 45 dakikadır.

Almanya'da yönetim kültürü genellikle son derece hiyerarşiktir. Almanlar iyi düşünülmüş planlar üzerinde çalışmayı ve olgusal temelli kararlar alma severler. Düzenli ve iyi planlanmış toplantılar, karar verme konusunda rızaya dayalı, grupsal bir yaklaşım olma eğiliminde olan toplantıların ana merkezindedir. Dakiklik beklenir ve geç kalmak hoş görülmez, bu yüzden dikkatli ve dakik olmak alışkanlık haline getirilmelidir.

Almanyada Maaşlar hakkında genel bilgiler

Almanyada çalışmak ve Çalışma hayatı hakkında genel bilgiler den en önemlisi maaslar ve maaslar hakkindaki bilgidir

Maaşlar genellikle brüt (Brütto) hakkında, yani vergi ve sosyal güvenlik kesintilerinden önceki rakam olarak ifade edilir . Maaşınıza bağlı olarak vergilerin brüt maaşınızın% 50'sinden fazla olabileceğini unutmayın, bu yüzden brüt ve net rakamları karıştırmayın!.Çalışanların vergi sınıfları bulunur buna göre kesintiler belirlenir.

Maaş, özel yardımlar, ikramiyeler iş sözleşmenizde belirtilir. Birçok işveren yılda 13 aylık ödeme yapar, bu da normalde Noel için Aralık ayında ödenir veya yaz ile Noel arasında bölünür.

Belirli işler veya pozisyonlar için kesin maaş miktarı bu kadardır yada şu miktardadır demek zordur .Ücretlerinizin ne kadar olması gerektiği hakkında daha iyi bir fikir edinmek için, Almanya'daki endüstri, eğitim, iş deneyimi ve coğrafi bölgeyi dikkate alan bu maaş karşılaştırma kılavuzuna göz atın.

Almanyada İş hukuku ve Çalışma kanunları

İse girmek için bir çalışma iznine ('Arbeitsgenehmigung' veya 'Arbeitserlaubnis') veya çalışmanıza izin veren bir ikamet iznine(aufenthaltserlaubnis) ihtiyacınız vardır). Ayrıca bir vergi kartı ('Lohnsteuerkarte') ve bir sosyal güvenlik numarası ('Sozialversicherungsnummer') gerekir. Vergi kartları, yaşadığınız şehir/bölge otoritesi tarafından verilir. Sosyal güvenlik numaraları emeklilik sigortası kuruluşları tarafından verilir.

Bir çalışan ise ilk girdiğinde, işveren genellikle onlar için kaydını yapar ve sosyal güvenlik numarası ve kimlik kartı sağlar. Sorgular işvereninize, sağlık sigortası şirketinize veya devlet sigorta kurumunuza yönlendirilmelidir.

çalışma hayatını düzenleyen Kanunlar ve yönetmelikler

Almanya, çalışanları korumak için tasarlanmış çalışma yasasıyla dünyanın en fazla kanunen düzenlenmiş işgücü piyasalarından birine sahiptir. Bir iş sözleşmesi olsun ya da olmasın, tüm çalışanların temel hakları vardır:
bu temel hakları genel olarak listelersek :

  • Tatil
  • hastalık maaşı
  • yarı zamanlı çalışmayı seçti
  • eğitim almak
  • doğum/babalık izni ve ilgili istihdam koruması almak

bu haklarında Bildirim süreleri de yasa kapsamında düzenlenmiştir, ancak şirketler bireysel veya toplu iş hukuku sözleşmeleri kapsamında daha uzun bildirim sürelerini kabul edebilir. Yasal asgari standarda ulaşmayan çalışma koşullarına izin verilmez ve yasal bağlayıcılığı yoktur.

Toplu İş Sözleşmeleri

Toplu iş sözleşmelerini koruyan yasalardan ve çalışanların çalıştıkları yerdeki haklarına ilişkin çerçeveden ('Betriebsverfassungsrecht') kaynaklanan bir toplu iş sözleşmeleri düzenleyen kanun vardır. Toplu iş sözleşmelerini düzenleyen yasalar, hem ortakların (sendikalar ve işveren federasyonları veya bireysel işverenler) kendi iş sözleşmelerini yapmalarına izin verir. saat ücretleri, çalışma saatlerini, tatilleri ve bildirim sürelerini düzenler. Çoğu çalışan bir çalışma anlaşması altında çalışmaktadır, ancak son yıllarda daha fazla şirket kendi anlaşmalarını müzakere etmek için muafiyet hakkı almıştır.

Çalışan Hakları kapsamı

Betriebsverfassungsrecht, işyerinde işçi ve işveren arasındaki ilişkiyi düzenler. Çalışanlar, üyeleri işgücü tarafından seçilen çalışma konseyi ('Betriebsrat') tarafından temsil edilir. Diğer şeylerin yanı sıra, işyerinde çalışan haklarının korunmasından sorumludur. Yönetim ayrıca personel veya şirketle ilgili konular hakkında Betriebsrat'a danışmalıdır. İşyerinizde sorun yaşıyorsanız, tavsiye ve yardım için Betriebsrat'iniza danışmalısınız.

2.000 veya daha fazla çalışanı olan firmalarda, 1976 tarihinde çıkan İşçi Katılım Kanunu ('Mitbestımmungsgesetz') yukardaki calışma konseyinin devreye girmesi geçerlidir. Bu yasa, şirketin denetleme kurulunun belirli sayıda çalışan temsilcisi içermesini gerektirir.bu yasanın ana ilkesi, sendikaların ve çalışanların şirket politikasında söz sahibi olması ve şirketin sorumluluğunu paylaşması anlamına gelir.

CAPTCHA


0 Yorumlar
Eskiler
En Yeniler
Inline Feedbacks
View all comments