Almanya oldukça bürokratik bir ülkedir; bu durum Almanyada İş Başvurusu geçerlidir .
Bir CV'den (özgeçmiş/özgeçmiş) daha fazlasını yani kapak mektubu almanyadaki iş başvurularınızda eklemek duurumundasınız.
Çoğu durumda, aşağıdakileri evraklarıda başvurularınıza eklemeniz gerekir:
- Okul ve üniversite diplomalarının kopyaları veya sertifika bırakma (mümkünse tercüme edilir)
- Herhangi bir profesyonel eğitim veya ileri eğitim kurslarının kanıtı
- Önceki işverenlerden referanslar
- CV'nin sağ üst köşesine yerleştirilen vesikalık fotoğraf
Bu kapsamlı ve bütün evraklarin verildigi basvuruya "Vollständige Bewerbung" denir.
Almanca gerektirmeyen bir pozisyona başvurmadığınız sürece, kapak mektubunuzu ve CV'nizi her zaman Almanca olarak göndermelisiniz. Yazılı başvurunuzda size yardımcı olacak bir arkadaş veya profesyonelden yardım alın . Bir başvuru gönderdikten sonra bir veya iki hafta bekleyin, ardından kontrol etmek için başvurduğunuz yerle iletişime geçebilirsiniz
Almanyada İş Başvurusu - Özgeçmişiniz - Lebenslauf
Almanyada İş Başvurusu sirasinda genellikle ilk olarak bir CV , başvuran kişinin başını ve üst gövdesini gösteren pasaport boyutunda bir fotoğrafı olmalıdır. Fotoğraf, CV'nin ilk sayfasının sağ üst tarafına, ilk bölümün (kişisel bilgiler) yanına yapıştırılmalıdır.
Bir Almanca CV'si genellikle diğer ülkelerde yazılan CV lerden daha uzundur, ancak iki sayfayı geçmemelidir. Akılda tutulması gereken bazı özellikler var, aşağıda göz önünde bulundurmanız gereken en önemli noktalardan bazılarını listeledik:
Sıra: Geleneksel olarak CV'ler kronolojik sırayla yazılmıştır. Ancak, bu değişti ve iş deneyimi, eğitim ve dil becerileri için farklı alteksiyonlarla tablo şeklinde düzenlemelisiniz. Bilgiler, en son önce ters kronolojik sıraya yerleştirilmelidir. Tarihler için günü eklemeniz gerekmez, ancak ayı koymanız gerekir.
Başlık: Cv başlığına yani ilk sayfasına Lebenslauf , almanca öz geçmişinizi tablo şeklinde.
Kişisel bilgiler (Personliche Daten): Bu CV'nin ilk bölümüdür. Adınızı, adresinizi, telefon numaralarınızı ve e-posta adresinizi içermelidir. Doğum tarihinizi ve yerinizi, medeni durumunuzu ve çocuk sayınızı da eklemelisiniz. Yasınızı belirtmeniz gerekir, aksi halde CV'niz eksik kabul edilir.
Profesyonel Deneyim (Berufserfahrung): şirket adı, sektör, şehir ve sahip olduğunuz pozisyonlar. Gelecekteki işvereniniz için önemli bir faktör olduğundan, her işte ne başardığınızı belirtin.
Eğitim (Ausbildung): eğer varsa üniversite (Studium) ile başlayın. Tüm başlıkları, üniversite ad(ları), şehirleri, öğrenim tarihlerini, son not ortalamasını, yurtdışında eğitim alma onurlarını ve deneyimini yazmalısınız. Daha sonra sırası ile lise , ortaokul , ilk okul bilgilerinizi listeleyin (Schülausbildung). Almanya'da eşdeğer bir derecenin ne olacağı hakkında her zaman bazı bilgiler almalı ve birçok işveren yabancı dereceleri anlamayabileceği için bunu belirtmelisiniz.
Dil becerileri (Sprachkenntnisse): tüm dilleri ve sahip olduğunuz yetenek düzeyini listeleyin: anadil (muttersprache) akıcı (fließend), iyi derece (güt), orta derece (durchschnittlich) veya düşük (Basiskenntnisse). Yeteneklerinize bağlı olarak, yazılı (schriftlich) ve sözel becerileri (mundlich) becerileri ayırmaya yardımcı olabilir. Başka bir dilde akıcılık sadece bu anlama geldiği için becerilerinizi başka bir seviyede abartmayın. Bir mülakatta test edilirseniz ve yeteneğiniz CV'nize uymuyorsa, muhtemelen işi alamazsınız.
Çeşitli (Sonstiges): aşağıdakiler de dahil olmak üzere ek bilgiler:
Bilgisayar becerileri: programlar, uygulamalar, kelime işleme, elektronik tablolar, veritabanları vb. 'İnternet becerileri' koymayın, yani bir internet tarayıcısı ve e-posta kullanmayı bilmeniz cok önemli bir detay degildir, çünkü bu günümüzde artık hemen hemen herkesin bildiği ve yapabildiği birşeydir.
Hobileriniz: Kişisel hobileriniz de en az profesyonel bilgileriniz kadar önemlidir, çünkü bir kişi olarak hakkınızda bazı izlenimler verirler. Çoğu işveren aktif hobileri (spor ve müzik gibi) veya sosyal etkileşimleri sever.
Tarih ve imza: Almanya'da, bugüne kadar ve cv'nizi son sayfanın en altında imzalamak çok yaygındır.
İş mektubu (Anschreiben)
iş mektubunuz, başvurduğunuz pozisyona özel ilginizi ve neden bu pozisyona uygun olduğunuzu belirtmelidir. Mektup açık olmalı ve çok fazla diplomatik ifade içermemelidir. Unutmayın, çoğu işveren her gün birçok başvuru alır, bu yüzden yazinizin kisa olmasina dikkat edin. Bu kulağa çok şiirsel gelse de, "Hiermit bewerbe ich mich als..." ifadesiyle bir iş mektubu başlatmak yaygındır. (Bu vesileyle olarak başvuruyorum... olarak).
Pozisyon için neden doğru kişi olduğunuz hakkında net bir açıklama yapın. "Her zaman sektörünüzde çalışmak istedim ve şirketinizin sektöründe elde ettiği iyi itibardan etkilendim" gibi genel teveccühlerden kaçının. Odaklanmaya devam edin ve kendinizi orijinal bir şeyle öne çıkarmaya çalışın.
İş başvurunuz Nasıl sunmalısınız ?
Bir iş mektubu ve cv'ye ek olarak, çoğu Alman başvurusu eski işverenlerin niteliklerinin ve referanslarının kopyalarını da içerir. CV'nizdeki her ögeyi desteklemek için tüm sertifikaların kopyalarını sağlamanız önerilir.
Bu nedenle tam bir uygulama, 20-30 sayfa nadir olmadığı için oldukça uzun olabilir. Birçok kişi, uygulamalarını çoğu sabit mağazadan satın alınabilen bir Bewerbungsmappe'ye (uygulama klasörü) bağlar. Bu, insanların belgeleri bulmasını kolaylaştıracak ve daha iyi bir izlenim yaratmaya yardımcı olacaktır.
CV'ler ve kapak mektupları ile profesyonel yardım
Mükemmel Almanca becerilerine sahip değilseniz, ilk uygulamanızı yazmak için profesyonel yardım kullanmayı düşünün.
İş Görüşmesi (bewerbungsgespräch)
Başvuru sürecinizdeki bir sonraki adım normalde bir görüşme olacaktır. Yabancı bir şirkette özel bir iş başvurusunda bulunmayacaksanız, bu muhtemelen Almanca olarak yürütülecektir. Mümkün olan en kısa sürede pratik yapmaya devam edin ve dilden sadece biraz konuşsanız bile, birkaç ifadenin bile takdir edileceğini unutmayın.
Geç kalmayamaya dikkat edin
Almanyada İş Başvurusu yaparken dikkat etmeniz gereken diğer bir konu ise , Almanlar dakik insanlardır ve bir röportaj için gecikme iyi bir ilk izlenim yaratmaz. Muhafazakar giyinin: erkekler için bir takım elbise (koyu, iyi uyarlanmış) ve kravat; kadınlar için, özel bir takım elbise veya elbise. Şirketi araştırın ve becerilerinizi ve yeteneklerinizi tartışmaya hazır olun.
Mülakatlar genellikle resmi ve basittir. Giriş, tokalaşma ve kartvizit değişimi ile başlayacaktır. Başlamak için birkaç dakikalık sıradan bir konuşma olabilir, ancak bu hızlı bir şekilde resmi görüşmeye değişecektir.
Sorulara açık, dürüst ve nazik bir şekilde yanıt verin. Karşı tarafın sözünü kesmeyin . Pozisyonu doldurmak için nasıl yetenekli ve nitelikli olduğunuzu ve şirkete nasıl katkıda bulunabileceğinizi dile getirin . Operasyonel yapı, raporlama hatları ve iş arkadaşları gibi alanlar hakkında ilgili soruları sormaktan çekinmeyin.
Size beklenenden birkaç kişisel soru daha sorulabilir. Yasal olarak, bir işveren yalnızca mülakata alınan pozisyonla ilgili sorular sorabilir.